Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(24)
Forma i typ
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(19)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
nieokreślona
(9)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
(9)
Filia nr 1 (Chorzowska 37)
(2)
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
(12)
Filia nr 4 (Romana Dmowskiego)
(1)
Filia nr 5 (Krauzego)
(1)
Biblioteka Centralna - zbiory specjalne (Plebiscytowa)
(1)
Autor
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Ładocha Daria
(2)
Art Piotr
(1)
Barrett Valerie
(1)
Booth Michael
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brodnicki Pascal (1976-)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Czuraj Teresa
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Dębska Danuta (1960- )
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Gałązka Bogdan
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Högström Justyna
(1)
Hładki Cezary
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kopeć Zofia
(1)
Małecki Paweł
(1)
Moore Jimmy
(1)
Moskal Maria
(1)
Murawski Franciszek Cezary
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Orlińska Barbara
(1)
Pannell Maggie
(1)
Paruzel Kinga
(1)
Pedre Vincent
(1)
Proebst Margit
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Sherzai Ayesha
(1)
Sherzai Dean
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Temple Nicola
(1)
Urbaniuk Jarosław (1977- )
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Westman Eric C
(1)
Woźniak Beata (medycyna naturalna)
(1)
Zamyłka Anna
(1)
Zaremba Marek
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Odżywianie
(8)
Potrawy dietetyczne
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Zdrowe odżywianie
(3)
Depresja psychiczna
(2)
Dietetyka
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Kucharstwo
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Alergia
(1)
Alergicy
(1)
Booth, Michael
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Ciasta
(1)
Czekolada
(1)
Desery
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Fitness
(1)
Gimnastyka
(1)
Gotowanie
(1)
Higiena
(1)
Jelita
(1)
Ketoza
(1)
Kolacja
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Obiad
(1)
Otyłość
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Technologia żywności
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Trening zdrowotny
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Warzywa
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zespół zmęczenia przewlekłego
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Śniadanie
(1)
Świąteczne przepisy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(13)
Poradnik
(12)
Przepisy kulinarne
(7)
Wydawnictwa popularne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Audiobooki
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(702)
Socjologia i społeczeństwo
(226)
Edukacja i pedagogika
(182)
Literaturoznawstwo
(160)
Psychologia
(141)
Kulinaria
(24)
Kultura i sztuka
(139)
Medycyna i zdrowie
(135)
Podróże i turystyka
(111)
Religia i duchowość
(103)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(88)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(72)
Biologia
(64)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(63)
Kultura fizyczna i sport
(62)
Rozwój osobisty
(56)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(55)
Etnologia i antropologia kulturowa
(53)
Hobby i czas wolny
(31)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(31)
Geografia i nauki o Ziemi
(30)
Językoznawstwo
(27)
Filozofia i etyka
(24)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(20)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(19)
Media i komunikacja społeczna
(19)
Styl życia, moda i uroda
(19)
Nauka i badania
(16)
Fizyka i astronomia
(14)
Inżynieria i technika
(13)
Architektura i budownictwo
(10)
Ochrona środowiska
(8)
Archeologia
(7)
Informatyka i technologie informacyjne
(7)
Praca, kariera, pieniądze
(7)
Matematyka
(6)
Dom i ogród
(4)
Transport i logistyka
(4)
Zarządzanie i marketing
(4)
Chemia
(3)
Fantastyka
(1)
Histori
(1)
Książki mówione
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
24 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 613.2
Przystępnie napisany poradnik, który w układzie alfabetycznym podaje niezbędne informacje o iemal wszystkich produktach spozywczych, dietach, chorobach i dolegliwościach oraz o związanych ze sposobem odżywiania metodach dbania o zdrowie swoje i swoich bliskich. [http://www.poczytaj.pl/83961]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Wydawca: Art Books
Symbol UKD: 641
Książka zawiera: historię czekolady, uprawę i etapy produkcji, rodzaje czekolady, zastosowanie czekolady w kuchni, czekoladowe dekoracje, przybory używane podczas przygotowywania czekolady, oraz przepisy na przepyszne desery z czekoladą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kto zgadnie, jaki jest najpopularniejszy alkohol na świecie? Jak zamienia się wodorosty w idealnie cienkie, kwadratowe arkusze nori? Jeśli Japończyk przychodzi na czas, to dlaczego jest spóźniony? Jaki wybór co do ścieżki kariery ma przedstawiciel 24. pokolenia rodzinnej firmy piekarskiej liczącej pięć wieków? Jak smakuje kompot z fasoli? Czym jest wszechobecne w Japonii tare? Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu. [okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (Chorzowska 37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pascal kontra Okrasa : 52 przepisy kontra 52 przepisy / Pascal Brodnicki, Karol Okrasa. - [Warszawa] : Lidl, [2013]. - 121, 165, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
(Kuchnia Lidla.pl)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Wydawca: Lidl
Symbol UKD: 641.55/.56
Współwyd. i liczbowanie stron w kierunku przeciwstawnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu gotuj / Pascal Brodnicki ; zdjęcia Cezary Hładki. - Warszawa : Media.worxx, 2005. - 189, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Wydawca: Media.worxx
Symbol UKD: 641.55/.56
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Holistyczna filozofia autorki, oparta na założeniu, że aktywność fizyczna i jej pozytywne rezultaty przyczyniają się do rozwoju duchowego, emocjonalnego oraz umysłowego. Do współtworzenia poradnika Ewa zaprosiła swojego partnera życiowego Lefterisa Kavoukisa, jednego z najbardziej znanych i cenionych trenerów personalnych w Grecji. Książka zawiera kompleksowy miesięczny program z podziałem na poszczególne dni. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796/799 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowa kuchnia : potrawy z warzywami przez cały rok / Henryk Dębski, Danuta Dębska. - Warszawa : Wydawnictwo Amal-Servis, [2003]. - 720 stron, [16] stron tablic : ilustracje ; 25 cm.
(Kamis)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 641.55/.56 (083.1)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Aby ułatwić Ci chudnięcie, przy współpracy z doktorem Dukanem opracowaliśmy polskie przepisy zgodne z zasadami jego diety. Jeśli lubisz naszą narodową kuchnię, w tej książce znajdziesz receptury na tradycyjne dania: śledzie po kaszubsku, chłodnik po polsku, a nawet śląską roladę. A jeżeli gotujesz z fantazją, sięgnij po przepis na zupę imbirową, baba ghanoush albo cytrynowe steki. Jedz do woli i chudnij! [okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4 (Romana Dmowskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że specjalnie opracowana dieta minimalizująca spożycie węglowodanów na rzecz dodatkowych tłuszczów sprzyja nie tylko walce z nadwagą, ale także okazuje się wyjątkowo pomocnym narzędziem w leczeniu różnorodnych problemów zdrowotnych? Z książki Dieta keto pod lupą dowiesz się na czym polega istota takiego modelu odżywiania i dlaczego to właśnie on jest brakującym ogniwem w dążeniu do zapewnienia sobie optymalnego stanu zdrowia ; co myślą na ten temat dwadzieścia dwa wybitne autorytety w dziedzinie dietetyki i ochrony zdrowia, z bogatym doświadczeniem w zakresie stosowania takiego modelu dietetycznego ; dlaczego ketoza jest normalnym stanem metabolicznym, a także w jaki sposób wykorzystują ją w celach terapeutycznych specjaliści z branży medycznej ; jak krok po kroku możesz pomóc swojemu organizmowi uruchomić wystarczającą produkcję ciał ketonowych, co warunkuje wejście w korzystny dla zdrowia stan ketozy. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najlepsze dania jarskie / Barbara Orlińska. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2003. - 143 strony ; 17 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Wydawca: Klub dla Ciebie
Symbol UKD: 641.55/.56
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla.pl)
Nazwy autorów na stronach 10-11. Na okładce: Kompendium wiedzy o warzywach i owocach z Ryneczku Lidla i zdrowym odżywianiu wraz z 60 przepisami mistrzów Kuchni Lidla. Książka powstała we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że twój drugi mózg znajduje się w... jelitach? To właśnie tam powstaje ponad 90% serotoniny produkowanej przez ludzki organizm. Chore jelita mogą powodować m.in. depresję, przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudną do zrzucenia nadwagę i alergie. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak on cierpią na zespół jelita drażliwego lub odczuwają powyższe dolegliwości. Wykorzystując wiedzę zdobytą przez lata praktyki lekarskiej oraz doświadczenie swoich pacjentów, opracował uniwersalny program, który pomaga przywrócić prawidłową pracę jelit i uczynić je szczęśliwie zdrowymi. [okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (Krauzego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Wydawca: Muza
Symbol UKD: 641.55/.56
Sznycle na obiad? Nieważne, czy z patelni, z piekarnika, smażone w kawałkach, nabite na patyk czy nadziewane - sznycle w każdej postaci stanowią kulinarny hit! Lubimy je w postaci klasycznej, a także w chrupiącej panierce. A może preferujemy przyprawione egzotycznie lub na modłę kuchni śródziemnomorskiej? W tej książce znajduje się wszystko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ponad 100 przepisów kuchni narodowej i międzynarodowej, klasycznych i nowatorskich. Najlepsze rady i pomysły na temat krojenia mięsa, panierowania i nadziewania. Ponadto błyskawiczne przepisy na korzenne marynaty i wykwintne sosy. Wiele przepisów na smakowite przystawki. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Nie daj się chorobie XXI wieku. Zmiana nawyków to twoja najskuteczniejsza obrona! Wprowadź w życie własny neuro plan. Jeśli nie teraz, to kiedy?
Choroba Alzheimera dotyka ponad 47 milionów ludzi na całym świecie. Niewielu z nas jednak wie, że można zmniejszyć ryzyko zachorowania, a nawet powstrzymać objawy choroby. Opierając się na wynikach badań klinicznych, dr Dean Sherzai i dr Ayesha Sherzai przygotowali przełomowy program dla osób w każdym wieku, pomagający przeciwdziałać utracie pamięci i ograniczać jej tragiczne skutki.
Ta bardzo potrzebna, a zarazem rewolucyjna książka ujawnia, że ludzki mózg jest żywym uniwersum i ma na niego wpływ wszystko to, czym go karmisz i jak go traktujesz, czy rzucasz mu wyzwania i jak pozwalasz mu wypocząć. Styl życia ma znaczenie. Zmień nawyki krok po kroku. Zacznij już dziś. Zrób zamieszczony w książce spersonalizowany test na ocenę ryzyka. Wprowadź w życie swój własny NEURO plan. [okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Kuchnia polska / Izabella Sieńko-Holewa. - Warszawa : Fundacja Edukacji Nowoczesnej, 2020. - 1 płyta audio CD : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
(Książka dla Każdego)
W książce została zaprezentowana pełna gama potraw: przekąski, sałatki i surówki, zupy, dania główne, ciasta i desery, sosy, a także potrawy świąteczne. Każdy przepis opatrzony jest komentarzem, w którym autorka radzi, w jaki sposób podawać następujące danie lub co zrobić, aby jego przygotowanie było łatwiejsze, a ugotowana potrawa - smaczniejsza. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna - zbiory specjalne (Plebiscytowa)
Brak informacji o dostępności: sygn. CDA-m (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria#Nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej