Moskal Maria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(783)
Kowalska Dorota
(664)
Krzyżanowski Julian
(478)
Moskal Maria
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(313)
Disney Walt
(311)
Otwinowska Barbara
(309)
Kraszewski Józef Ignacy
(285)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Christie Agatha (1890-1976)
(256)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Roberts Nora (1950- )
(230)
Krasicki Ignacy
(229)
Żeleński Tadeusz (Boy)
(215)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(206)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(195)
Marciniakówna Anna
(195)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(177)
Prus Bolesław (1847-1912)
(174)
Szekspir William (1564-1616)
(161)
Jachowicz Stanisław
(159)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(159)
Popławska Anna
(154)
Ławnicki Lucjan
(148)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(143)
Szulc Andrzej
(142)
Lech Justyna
(138)
Sandemo Margit
(137)
Rolando Bianka
(131)
Steel Danielle
(130)
Mickiewicz Adam
(129)
Steel Danielle (1947- )
(129)
Zimnicka Iwona
(129)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(118)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(118)
Szancer Jan Marcin
(118)
Chmielewska Joanna
(115)
Pedersen Bente (1961- )
(113)
Rozwadowski Stanisław
(113)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(111)
Chomicz-Dąbrowska Lucyna
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Drewnowski Jacek
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Mazan Maciejka
(101)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Zespół
(100)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(98)
Brzechwa Jan (1898-1966)
(98)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Verne Juliusz (1828-1905)
(96)
Włodarczyk Barbara
(96)
Cussler Clive (1931-2020)
(95)
Fabianowska Małgorzata
(95)
King Stephen (1947- )
(93)
Disney Walt (1901-1966)
(92)
Mosek Katarzyna
(92)
Drewnowski Jacek (1974- )
(91)
Nienacki Zbigniew (1929-1994)
(91)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Siudak Jacek
(91)
Adamus-Ludwikowska Jolanta
(90)
Siewior-Kuś Alina
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Pedersen Bente
(88)
Tuwim Julian (1894-1953)
(88)
Zarawska Patrycja
(88)
Chotomska Wanda
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(86)
Ingulstad Frid (1935- )
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Lem Stanisław (1921-2006)
(83)
Byczek Zuzanna
(82)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(82)
Flisak Jerzy
(82)
Polkowski Andrzej
(82)
Rzehak Wojciech
(82)
Zieliński Bronisław
(82)
Słomczyński Maciej (1920-1998)
(81)
Larssen Trude Braenne (1967- )
(80)
Sekuła Elżbieta
(80)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(79)
Piegza Marian (1951- )
(79)
Kobyliński Szymon
(78)
Larssen Trude Braenne (1967- ). Wilcze oczy
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(77)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Odżywianie
(1)
Produkcja żywności
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Technologia żywności
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Seria#Nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej