Produkcja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
(1)
Autor
Moskal Maria
(1)
Temple Nicola
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(4124)
Powieść polska
(3413)
Lektura szkolna
(2393)
Powieść angielska
(2360)
Literatura dziecięca polska
(2087)
Produkcja żywności
(-)
Literatura polska
(2012)
Polska
(1855)
Powieść obyczajowa
(1661)
Kobieta
(1534)
Poezja polska
(1436)
Literatura młodzieżowa polska
(1429)
Powieść sfilmowana
(1357)
Biografie
(1250)
Silesiana
(1244)
Literatura popularno-naukowa dla dzieci
(1048)
Romans
(1033)
Powieść sensacyjna
(991)
Wojna 1939-1945 r.
(958)
Powieść historyczna
(872)
Pamiętniki polskie
(815)
Miłość
(811)
Rodzina
(765)
Powieść francuska
(761)
Opowiadania polskie
(752)
Powieść fantastyczna
(718)
Tajemnica
(681)
Przyjaźń
(666)
Literatura
(640)
Powieść niemiecka
(569)
Powieść kryminalna
(545)
Dramat polski
(535)
Historia
(531)
Śledztwo i dochodzenie
(531)
Relacje międzyludzkie
(497)
Literatura popularno-naukowa
(495)
Literatura dziecięca amerykańska
(485)
Śląsk
(479)
Zabójstwo
(477)
Powieść rosyjska
(437)
Literatura młodzieżowa przygodowa
(419)
Język polski
(407)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(403)
Zwierzęta
(385)
Powieść norweska
(383)
Policjanci
(371)
Literatura dziecięca angielska
(354)
Kultura
(347)
Śląsk Górny
(337)
Literatura młodzieżowa angielska
(332)
Dziecko
(323)
Sekrety rodzinne
(323)
Filozofia
(308)
Sztuka
(301)
Encyklopedia
(294)
Publicystyka polska
(293)
II wojna światowa (1939-1945)
(291)
Trudne sytuacje życiowe
(282)
Małżeństwo
(276)
Wybory życiowe
(275)
Osoby zaginione
(268)
Malarstwo
(265)
Powieść przygodowa
(261)
Rodzeństwo
(261)
Powieść biograficzna
(260)
P.IV
(257)
Powieść psychologiczna
(254)
Dziewczęta
(251)
20 w.
(245)
Podręcznik akademicki
(245)
Bibliotekarstwo
(242)
Literatura dziecięca
(242)
Relacja romantyczna
(241)
Żydzi
(240)
Psychologia
(232)
Obyczaje
(231)
Reportaż polski
(228)
Wojsko
(224)
Magia
(223)
Podróżnictwo
(222)
Adaptacja filmowa
(213)
Psy
(213)
Saga rodzinna
(213)
Thriller
(210)
Dzieci
(209)
Uczucia
(203)
Matematyka
(201)
Malarstwo polskie
(197)
Kucharstwo
(196)
Ludzie a zwierzęta
(196)
Życie codzienne
(195)
Legendy i podania polskie
(193)
Opracowanie
(192)
Książka
(191)
Warszawa
(191)
Literatura dziecięca francuska
(190)
Nastolatki
(190)
Dziennikarze
(189)
Powieść obcojęzyczna
(189)
Boże Narodzenie
(188)
Muzyka
(184)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Seria#Nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej